Er du forberedt på ny arveavgift? Våre rådgivere kan hjelpe deg! Les mer

Unngå denne julebord-smellen!

Aktuelt   Av Line Borstad

Med julebordsesongen rett rundt hjørnet, er det lurt å tilpasse fest-planene så ikke det hele ender med skattesmell både for bedrift og ansatte.

Etter noen år med hjemmekontor og Teams-møter, er det mange som ser frem til et godt julebord.

Det skal være lov å ha det gøy sammen! Etter to år med korona og Teams-møter, er det nok mange som har lyst til å møtes for å nyte god mat og drikke, og markere at julehøytiden er over oss.

Men som med alt annet i arbeidslivet, er det da visse regler man må forholde seg til. Og som du som leder bør kjenne til. Vet du for eksempel om julebordet er skattepliktig? Eller om det er skattemessig fradragsberettiget for bedriften?

Svaret på begge deler er «Ja, hvis …».

Julebord som velferdstiltak

La oss ta det fra begynnelsen: Julebord er skattefritt for de ansatte, forutsatt at arrangementet er et velferdstiltak. Hva betyr det? Jo, det vil si at tiltaket består av en naturalytelse, altså et gode som bedriften betaler for. Det kan for eksempel være mat, drikke, opplevelser, reiser eller lignende. Dessuten må tiltaket være for alle i bedriften. Eller i det minste en betydelig gruppe av de ansatte. Tiltaket må også anses som rimelig.

Oppfyller man disse kriteriene, slipper de ansatte å skatte av goden som et julebord tross alt er og bedriften kan føre dette som fradragsberettiget i regnskapet.

Hva er «rimelig»?

Ved vurderingen av hva som anses som rimelig, må man se på den totale kostnaden og hva som er vanlig i arbeidslivet. Sagt på en annen måte: Man må bruke skjønn og sunn fornuft. En middag med hotellovernatting, vil de fleste kunne forsvare, men tar du med staben på langhelg til Sør-Italia, bør du belage deg på en telefon fra regnskapsfører eller revisor.

Julebord med overnatting

Nå er det for så vidt ikke noe galt i å dra utenlands, men varigheten på julebordet kan ikke overstige 2 overnattinger. Du bør merke deg at dette er totalt for hele året, så det forutsetter at man ikke har hatt overnattinger i forbindelse med for eksempel en sommerfest eller andre velferdstiltak i løpet av året. Unntaket er om man velger å bruke noe av oppholdet på faglig innhold. Dert kan være for eksempel kurs, foredrag eller rett og slett arbeid.

Julebord i utlandet

Om man velger å legge julebordet til utlandet må man også se til at prisen ikke overstiger kostnadene på et tilsvarende opphold i Norge. Av og til kan det være vel så billig å dra en tur til London som Larvik. Og da er det helt i orden å gjøre det. Også her kreves det at man benytter sunn fornuft.

Styremedlemmer på julebord?

Når reglene sier at alle i bedriften kan bli med på julebordet uten å skatte for godet, inkluderer det også eiere, styremedlemmer, deltidsansatte, ekstrahjelper og ledsagere. Et velferdstiltak er ment å skape samhold og trivsel.  Å invitere disse kan i mange tilfeller derfor være ønskelig. Men du kan ikke ha med forretningsforbindelser på denne type arrangement.

Familiebedrift på julebord

Om du har en familiebedrift er reglene litt annerledes. Du må ha minst én ansatt i hel stilling som ikke er en del av familien for at julebordet vil være skattefritt for de ansatte og fradragsberettiget for selskapet.

Sjekk også hvilke regler som gjelder for julegaver til de ansatte

Har du spørsmål om julebord eller gaver til de ansatte i forbindelse med høytiden, ta kontakt med oss i Wepe!

Del artikkelen
Bloggen
to top

opp