Er du forberedt på ny arveavgift? Våre rådgivere kan hjelpe deg! Les mer

Har du ansatte med elbil?

Skatteregler for elbil på arbeidsplassen

Aktuelt   Av Line Borstad

Hvilke skatteregler gjelder for elbil på arbeidsplassen? Kan for eksempel en arbeidsgiver betale for elbil-ladere hos de ansatte?

Skatteregler for elbil på jobben

Mange spør oss om skatteregler for elbil på arbeidsplassen. Her har vi samlet noen av de mest spurte spørsmålene, og prøvd å gi gode svar.

Som arbeidsgiver dekker vi installasjon av elbil-ladere hjemme hos de ansatte. Er dette skattepliktig for de ansatte?

Ja, dette regnes som en påkostning på boligen og fordelen for den ansatte må behandles som lønn, med beregning av skattetrekk.

Dette gjelder også i de tilfellene hvor arbeidsgiver eier ladestasjonen. Om arbeidsgiver kun dekker installasjonen av ladestasjonen hjemme hos den ansatte, vil også dette være skattepliktig.

 

Elbil på jobben
Hvilke skatteregler gjelder dersom man lader elbilen på jobben?

 

Vi har ansatte med firmabiler som lader bilene på offentlige ladestasjoner. Er det noe spesielt å tenke på i forbindelse med dette?

Så lenge den ansatte leverer dokumenterte kostnader for ladingen er det ikke noe spesielt å tenke på. Dekning av slike kostnader er ikke skattepliktige for den ansatte.

Vi har ansatte med firmabiler, som lader bilene hjemme hos seg selv. Hvordan skal de dokumentere strømkostnaden for å få den refundert?

Fram til i år har det vært godt nok med en skjønnsmessig fastsettelse av den private ladekostnaden. Skattedirektoratet har nå endret dette. For 2022 kreves det at man sannsynliggjør at strømutgiftene kun er knyttet til lading av firmabilen, f.eks. ved egen strømmåler eller en utgiftsoppgave over strømkostnadene som viser pris pr. kwh og hvor mange kwh som har gått med.  

Heldigvis er teknologien kommet så langt at leverandører av strøm kan tilby teknologi med mulighet for å ta ut rapporter på hvor mye hver lading kostet og knytte denne dokumentasjonen til en konkret bil. På mange elbiler og elbil-ladere kan man i appen finne rapporter som kan dokumentere strømforbruket og kostnaden knyttet til lading for gitte perioder.

 

Les også: Spar kostnader ved å gi naturalytelser som gave!

 

Vi har som arbeidsgiver installert elbil-ladere på arbeidsplassen. Disse står til disposisjon for alle ansatte, også for de som ikke har firmabiler. Er det noe vi må tenke på i forbindelse med dette?

Ansatte behøver ikke skattlegges for lading ved arbeidsgivers ladestasjon. Dette gjelder også de som ikke har firmabil.

Dersom arbeidstaker selv betaler for lading ved andre ladepunkter enn hos arbeidsgiver (og ikke har firmabil), og dere som arbeidsgiver refunderer kostnaden på grunnlag av kvittering eller annet bilag, vil det være skattepliktig for den ansatte.

 

Har du andre spørsmål om skatteregler for elbil? Ta kontakt med din kontaktperson i Wepe.

De mest solgte bilmodellene i 2021 er alle ladbare

  1. Tesla Model 3: 12058
  2. Toyota RAV4: 8928
  3. Volkswagen ID.4: 8645
  4. Tesla Model Y: 8267
  5. Volvo XC40: 6415
  6. Ford Mustang Mach-E: 6160
  7. Audi e-tron: 5745
  8. Skoda Enyaq: 5711
  9. Nissan Leaf: 5313
  10. Polestar 2: 4103
Kilde på alle tall: Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).
Del artikkelen
Bloggen
to top

opp