Er du forberedt på ny arveavgift? Våre rådgivere kan hjelpe deg! Les mer

Skaper trygghet i grøntnæringen

Kundehistorie   Av Wepe

Mens Norsk Gartnerforbund har kivet med politikerne om bedre strømstøtte til sine medlemsbedrifter, har de tillitsfullt latt Wepe håndtere regnskapet. – Vi får den hjelpen vi trenger, slik at vi heller kan jobbe med næringspolitikk. Jeg trenger ikke å tenke så mye på moms, sier generalsekretær Katrine Røed Meberg.

I tredjeetasje i en teglsteinsbygning på Grønland i Oslo, byr Katrine Røed Meberg på kaffe, før hun smilende setter seg ved møtebordet. Koppen hennes viser en falmet, grønn blomst som strekker seg mot en strålende sol – ikke så ulik de mange potteplantene som soler seg i vinduskarmen ut mot bakgården. Det er logoen til Norsk Gartnerforbund (NGF), en over hundre år gammel interesseorganisasjon, som jobber for å bedre vilkårene for norske gartneri og hagebruk.

Misfornøyd med strømstøtten

Det siste året har det innebåret en iherdig kamp for å sikre bedre strømstøtte til produsenter av frukt, grønnsaker, bær og blomster. Selv om næringen har blitt lovet støtte for å kompensere mot rekordhøye strømpriser, mener generalsekretæren at det ikke er godt nok.

– Problemet er først og fremst et ekstremt høyt kostnadsnivå, langt over det normale, som våre medlemsbedrifter ikke har kalkulert for. Vi fikk en strømstøtte fra desember til mars, og så en ny fra 1. april, men problemet er at det funker ikke etter intensjonen. For veksthusbedriftene er det slik at 0rdningen legger opp til etterskuddsvis utbetaling, så det går 4- 5 måneder før man får pengene. Det vil si at produsentene må legge ut for disse pengene, og det er det mange som ikke har likviditet til.

TRENGER MER. Produsentene bruker store mengder strøm i sine drivhus, kjøle- og lagerrom. Da er ikke dagens strømstøtteordning tilstrekkelig, mener Meberg.

Kostbare drivhus og kjølelager

– For mange av de store er det snakk om å legge ut millioner. Hvis man dyrker blomster i drivhus for eksempel, sier Meberg og strekker en hånd mot den oransje blomsten på bordet.

For de som de som dyrker grønnsaker, frukt, bær og poteter på friland er strømstøtten litt annerledes. Her er det satt et tak på 20.000 kWh per måned.

– Strømstøtten blir for mange veldig liten når produsentene trenger mye strøm til vanning, tørking, kjøling og lagring av mat. Det blir rett og slett ikke lønnsomt, og flere varsler at de må stanse produksjonene, noe som igjen resulterer i oppsigelser, permitteringer …

Situasjonen er alvorlig.

Hun reiser hun seg og henter noen avisartikler hun har liggende på skrivebordet; artikler om rasende produsenter og gjenstridige politikere.

– Det blir mange slike historier, særlig fra Sør- og Vestlandet. Vi frykter at vi får færre Norske varer ut til forbrukerne. Det er et samfunnsansvar vi har, å kunne ta vare på norske produsenter!

SAMFUNNSANSVAR. Generalsekretæren frykter fremtiden for norske produsenter av grønnsaker, frukt, bær og blomster.

 – Beklager at jeg blir så engasjert. Jeg blir det når jeg snakker om disse tingene, sier hun.

– Vi snakker med politikerne og hadde møte med Erna Solberg så sent som i går. Vi formidler hvilke flaskehalser som finnes. Vi er på mange måter heldige. Foreløpig er det bare landbruk og private husholdninger som har fått støtte. Men den må jo virke!

Et støtteapparat fra start

Meberg legger artiklene utover bordet foran seg. Hun har vært i stillingen som generalsekretær siden 2009, og helt siden da har hun hatt et nært samarbeid med Wepe.

-Da hadde vår regnskapsfører til og med egen kontorplass hos oss og vi ble godt kjent!

 

Nå er ikke Wepe lenger å finne i teglsteinsbygningen på Grønland, men fra Bjørkelangen fører de fremdeles ulike regnskap for Meberg og kollegaene hennes og bistår med forvaltning av kapital.

-Det er viktig for oss å ha et godt støtteapparat. Wepe har alltid vært serviceminded og jobbet tett med oss. Behovene våre har endret seg, regnskapsføringen har endret seg, men Wepe har alltid tilpasset seg våre behov og styrets ønsker. Det har vært et fint samarbeid! Gun Kringen Malnes og May-Britt Westreng har jeg hatt kontakt med hele tiden. De er alltid positive og imøtekommende og kommer med forslag til hvordan ting kan løses, sier hun.

Krigen utfordrer

Strømprisene er bare den siste i en lang rekke utfordringer Meberg har måttet håndtere de siste årene. Under koronapandemien led bransjen på grunn av mangel på arbeidskraft og krav og regelverk som var under stadig endring. De strenge reiserestriksjonene førte til at produsenter som hadde basert seg på utenlandske sesongarbeidere, ble tvunget til å finne hjelp andre steder.

-Samtidig jobbet vi, i godt samarbeid med andre organisasjoner, overfor myndighetene og lyktes i å få tillatelse for innreise av nødvendig personell. Det var en stor lettelse og helt nødvendig for å opprettholde norsk produksjon.

Nå har også krigen i Ukraina påvirket bransjen. Blant de utenlandske arbeiderne, har det vært ukrainske menn og kvinner. Meberg forteller om et gartneri på Nesodden som har hjulpet både tidligere sesongarbeidere og familiemedlemmene de hadde med seg. Dette er et av mange eksempler som viser hvordan medmenneskelighet og omsorg preger arbeidsrelasjonen på gården eller gartneriet. Det er en påminnelse om at arbeidet Norsk Gartnerforbund står i handler om menneskers liv og livsgrunnlag.

Har fått til mye

-Det har vært mye å forholde seg til. Og jeg føler at det vi gjør er viktig. Man står i beredskap nesten døgnet rundt, og det går inn på oss som jobber med dette. Jeg er heldig å ha gode medarbeidere med på laget i NGF. Vi har hatt god kontakt med myndighetene og føler vi har fått til mye. Tross alt er vi stolte av at vi har fått til en strømstøtte. Og under Covid fikk vi til en innreisemulighet for næringen, slik at produsentene fikk en del av den arbeidskraften de trengte. Vi har fått gjennomslag for mye og arbeidet opp mot politikere og myndigheter har gitt resultater. Det er verdt å glede seg over!

VELG BEDREEn kampsak for Norsk Garnerforbund er å gjøre det lettere for forbrukerne å velge norske varer. Det innebærer blant annet tydelig merking, slik som Nyt Norge-merket fra Stiftelsen Norsk Mat

Overlater det til Wepe

I hektiske perioder, der både innboksen og møtekalenderen fyller seg opp, har det vært god hjelp i å ha ekstern hjelp fra Wepe.

 -Vi er fornøyde med Wepe og tenker at de er en sikkerhet i å ha knyttet til seg et slikt regnskapskontor. Vi har god nytte av dem og de har mye kompetanse innenfor ulike områder, også utover regnskap. De kan fylle mange ulike funksjoner. Vi gjør så mye her og har mange ulike oppgaver. Da er det veldig fint å kunne legge dette over til noen som kan hjelpe oss å holde orden, sier Meberg.

Norsk Gartnerforbund

Grunnlagt i 1910

Utgir fagbladene Gartneryrket og Park og anlegg

Har 15 lokallag rundtom i Norge

Del artikkelen
Bloggen
to top

opp