Er du forberedt på ny arveavgift? Våre rådgivere kan hjelpe deg! Les mer

Da Hageland gikk tom for settepoteter

Kundehistorie   Av Wepe

Da resten av landet stoppet opp i mars, ble det også stille hos Hageland på Aurskog. I tre dager. – Og så sa det pang!, forteller daglig leder Line Mette Brekke Pedersen. – Plutselig skulle alle dyrke selv! I løpet av to uker var vi tom for settepoteter!

Hjemmesitting ga salgsboom hos Hageland

Da landet i mars stengte ned, gikk mange norske bedrifter en usikker tid i møte. Kundene uteble, og tallene hos de fleste detaljhandlere var blodrøde. Men for Hageland på Aurskog skulle det bli tidenes beste sesong.

 

– Etter pressekonferansen den 12. mars, ble det helt stille i tre dager. Og så sa det pang!

Det forteller Line Mette Brekke Pedersen, daglig leder og eier av Hageland Aurskog. 

– Alle var hjemme! Og siden det var mars, skulle alle plutselig kjøpe frø, alle skulle dyrke og alle måtte ha noe å gjøre hjemme.

Hun ler, og legger ikke skjul på at det var litt overveldende. 

– I løpet av to uker var vi tomme for settepoteter. Det var ikke å oppdrive på hele markedet! 

 

– Men var ikke folk redd for smitte? 

– Nei, det virket som om folk opplevde at det var trygt hos oss. Vi er jo veldig heldige som har så store arealer, hvor det er lette å holde avstand. Og så gjør kanskje alt det grønne at man føler seg trygg?

 

Hun forteller at når folk ikke dro på ferie, brukte de mer penger på å investere hjemme. Denne sommersesongen har det blitt solgt flere hagemøbler enn noensinne! Den totale omsetningen økt med svimlende 40% hittil i år!

 

– Jeg tør nesten ikke tro det er sant! Og det er nesten fælt å si i forhold til alle andre som har lidd så voldsomt i denne tida.

 

Ingen permitteringer

At det ikke har gått trått for alle bedrifter under nedstengingen, kommer heldigvis lokalsamfunnet til gode. For mens mange bedrifter i Aurskog-Høland ble nødt til permittere medarbeidere, kunne de ansatte ved Hageland Aurskog trygt våkne hver dag, vel vitende om at de hadde en jobb å gå til. 

 

– Vi har en kafé, og den bestemte vi oss for å stenge. De ansatte der flyttet jeg da bare over i butikken i stedet for å permittere. 

 

For i butikken var det mer enn nok å gjøre. Og kafémedarbeiderne var vant med kassesystemet. 

– Det gikk jo så fint! De er jo så flinke! 

 

Det gikk også hell i uhell for ekstrahjelpene som jobber deltid på Hageland. Disse gikk på folkehøgskoler og universitet da pandemien brøt ut.

– Plutselig hadde de jo ikke noe skole å gå til! Og hadde mulighet til å jobbe mye mer, så gjorde de heller skolearbeid på kveldstid. 

Det ble rett og slett en vinn-vinn situasjon for studentene, som ellers ville blitt sittende uten noe å gjøre.

 

Arven etter far

Line Mette og hennes mann Geir Pedersen, tok over driften av Hageland etter Line Mettes foreldre, Mona og Nils Brekke, i 2012. Og eiendommen tok de over i 2020. 

 

Hva tenker du er den største forandringen fra da pappaen din startet opp til slik dere driver i dag? 

– Digitaliseringen har mye å si. Før reiste man med kontanter til grossisten på Økern for å handle. Nå er alt digitalisert og datastyrt. 

 

Line Mette forteller også om at den økte internasjonale handelen har ført til enorme endringer. Særlig i hagemøbelmarkedet, hvor det meste av handelen foregår i dollar og euro, og store summer forhåndsbetales.

– Det er en stor endring fra da pappa drev. 

 

Men heldigvis har regnskapsføreren vært den samme hele veien. 

 

– En av grunnene til at vi har valgt å beholde Wepe som regnskapsfører er jo nettopp at det var dé pappa brukte. De har vært med hele veien, kjenner historien og forstår de enorme svingningene i det markedet vi er en del av. Jorun Hovind har liksom alltid vært der, og det kjennes så trygt! 

 

For det har vært mange krevende saker, innrømmer Line Mette. Store og komplekse eiendomsoverdragelser og lange prosesser, som har krevd høy kompetanse. 

– Vi har vært avhengige av et sterkt team. Wepe kjenner oss, og de har hentet inn den kompetansen de trenger om de ikke innehar den selv. 

 

Ikke bekymra for det nye utbruddet

Torsdag 5. november var det offisiell åpning for julesesongen på Hageland. Samme dag presenterte Bent Høie de nye, strengere smitteverntiltakene, og Erna Solberg ba folk holde seg hjemme

 

– Nå stenges landet ned igjen, er du bekymra? 

 

– Nei, det er jeg ikke. Det var litt nedgang nå i helga, og mandag denne uka var den første dagen hvor vi hadde samme omsetning som i fjor. Men ellers har det vært jevn oppgang hele veien. Vi har en god margin, og overskuddet blir stort uansett! 

 

Og hun legger vekt på at det nå er viktig å holde fokus på en trygg handleopplevelse for kunden. Ikke salgstallene. De har gode smittevernrutiner, også på kafeen som åpnet igjen i juni.

 

– Har du noen gode råd for julehandelen i denne pandemien?

 

– Det er som de sier – begynn julehandelen nå! Og å komme tidlig formiddag er lurt. Vi ser at søndager er absolutt den største dagen i uka. Særlig utover høsten hvor det har vært stusselig vær, er det mange som har lagt søndagsutflukt hit. 

– Så søndager er kanskje ikke den beste dagen om du er i risikogruppa? 

– Nei, da burde du heller komme på formiddagen i ukedagene. 


Line Mette forteller at de ønsker å legge rette for til de som er ekstra bekymret, og som kanskje ikke kommer seg ut så mye.

– De kan komme før åpningstid, altså kl. 8:30. Så kan de handle i fred, og vi ansatte skal holde god avstand. Vi har også “Klikk-og-hent” hvor man kan betale med VIPPS, og få varene levert ut i bilen. Altså en kontaktløs handel.

 

Men for alle andre handler det altså om å fordele julehandelen jevnt utover, være flink til å bruke maske og holde avstand. Og om du skulle være så uheldig å sitte i karantene, kan du besøke Hageland Aurskog på både Facebook, Instagram og TikTok – og la deg inspirere av alle de fine, kreative og morsomme innleggene deres der.

5. november åpnet julesesongen hos Hageland Aurskog.

3 kjappe om Hageland Aurskog:

Grunnlagt: i 1978 (da Mona og Nils Brekke kom til Finstadbru og overtok et hagesenter etter Kjell Kringen)

Antall ansatte: 10 faste og mange supre ekstrahjelper om våren.

Omsetning i 2019: 17,4 millioner (I 2020 ser det ut til å bli nærmere 24!)

Del artikkelen
Bloggen
to top

opp