I våre tidligere nyhetsbrev har vi informert om endringene i gavereglene, som blant annet gjør det mulig å omdefinere såkalte naturalytelser, eller «frynsegoder», til gaver. Nå er tiden inne for å ta dette opp igjen. Høsten er her for fullt, det går raskt mot jul. Og til jul gir man gjerne de ansatte …
Gaver!
Siden 2021 har det skattefrie gavebeløpet til ansatte vært 5000 kroner. Dette er jo et høyt beløp, og de færreste gir nok gaver av en slik størrelse. Men mange arbeidsgivere gir de ansatte andre «frynsegoder», for eksempel ved at man dekker telefonregninger, helseforsikringer, treningsabonnement og lignende. Dette er noe de ansatte skattlegges for og som arbeidsgiver må betale arbeidsgiveravgift for.
Med dagens gaveregler er det altså mulig å gi disse frynsegodene i gave, kombinert med for eksempel en julegave.
Penger å spare
La oss ta et eksempel: Du dekker en ansatts helseforsikring til en sum av 6000 kroner. Til jul gir du den samme ansatte en gave til verdi av 2000 kroner. I utgangspunktet er det bare julegaven som er skattefri, mens frynsegodet et skattepliktig. Men ved å omdefinere halvparten av kostnaden knyttet til helseforsikringen til gave, slipper den ansatte å betale skatt for disse 3000 kronene og du slipper å betale arbeidsgiveravgift for dem. Det er det vi kaller et aldri så lite julemirakel!
Slik håndterer du regelverket
Under forutsetning av at gavene som gis til de ansatte oppfyller kravene om unntak fra skatteplikt, er det enkelt å håndtere som arbeidsgiver.
Gaven vil være:
- Fradragsberettiget for dere som arbeidsgiver
- Ikke skattepliktig for arbeidstaker
- Ikke arbeidsgiveravgiftspliktig for dere som arbeidsgiver
Eksempler på gaver og skattepliktige naturalytelser som kan kombineres er:
- Gavegjenstand
- Gavekort (som ikke kan innløses i kontanter)
- Abonnement på treningssentre
- Forsikringer betalt av arbeidsgiver
- Månedskort på offentlige transportmidler
- Elektronisk kommunikasjon
Det er også greit å huske at det ikke lenger er noe krav om at det må være en generell ordning i bedriften. Gaver kan gis til enkeltpersoner og man kan gi forskjellige gaver til hver enkelt ansatt. Det eneste som er viktig er at du må ha en oversikt over hvem som har fått hvilke gaver og til hvilken verdi.
Oppmerksomhetsgaver av bagatellmessig verdi, som vin, blomster, konfekt o.l. inngår ikke i beløpsgrensen på kr 5 000
Viktig!
Vi anbefaler alle å tenke gjennom gavepolitikken sin. Dersom du ønsker å gå for løsningen med å omdefinere noen av naturalytelsene (frynsegodene) til gaver, så ta en prat med saksbehandleren din i Wepe for gode råd og praktisk gjennomføring.