Er du forberedt på ny arveavgift? Våre rådgivere kan hjelpe deg! Les mer

Bjørg Eva Fjæran – omskolert fra helsefag til regnskap

Møt våre ansatte   Av Wepe

Det var av ren nødvendighet at Bjørg Eva Jondal Fjæran (39) havnet i regnskapsfaget. Etter flere år som helsefagarbeider fikk hun slitasje i skulderen. Og hun forstod at hun måtte omskolere seg. Valget falt på regnskap. “Heldigvis falt det veldig naturlig for meg,” forteller hun.

Fortell litt om bakgrunn, familie og hvor du bor?

Jeg er født og oppvokst i Egersund, en time sør for Stavanger. Men da mine eks-svigerforeldre valgte å flytte til Trøgstad i 2002, og jeg omtrent samtidig fant ut at jeg var gravid, kastet min eks-samboer og jeg oss med og flyttet etter. Siden det har jeg soknet til Havnås, selv om dialekten min alltid vil avsløre at jeg er innflytter. 

Jeg har to gutter. En på 18 og en på 12,5. Jeg har lenge hatt mesteparten av forsørgeransvaret, men min eks-svigermor og jeg har alltid kommet veldig godt overens, så vi har godt kontakt og hun hjelper meg mye.

 

Hvorfor valgte du denne yrkesveien?

Det var egentlig av ren nødvendighet. Jeg er i utgangspunktet utdannet helsefagarbeider (hjelpepleier) og jobbet en stund som det. Men jeg slet med slitasjeskader i skulderen, og på toppen hadde jeg så og si blitt alenemor. Da var det ikke veldig praktisk å jobbe kveld og helg. Så jeg tenkte “hva er det mulig å studere deltid så jeg kan omskolere meg?” og bestemte meg for å ta et årsstudium i bedriftsøkonomi over to år. Samtidig fikk jeg en 50% stilling i et regnskapskontor, og fant ut at regnskap falt veldig lett for meg. Så jeg har bare fortsatt i denne bransjen. 

 

Hvordan endte du opp i Wepe?

Ei venninne av meg som jobber i vikarbyrå tipset meg om en vikarstilling i Wepe i juni 2018. Og på jobbintervjuet ble det til at vi raskt fant tonen. Det ble mye regnskapsrelatert prat – ikke så mye jobbintervju. Det var rett og slett veldig trivelige mennesker som jeg fant kjemien med. Og før jeg var kommet hjem ringte vikarbyrået meg og spurte når jeg kunne begynne å jobbe. Jeg ble fast ansatt et halvt år senere. 


Du studerer fortsatt ved siden av jobb, fortell litt om det.

Ja, nå har jeg bare et fag igjen! Etter eksamen til sommeren kan jeg kalle meg autorisert regnskapsfører. Det kan jeg fordi jeg da også har vært innom alle de obligatoriske punktene man må ha erfaring fra for å kunne kalle seg “autorisert”. Den erfaringen har jeg selvsagt fått gjennom å jobbe i Wepe. Akkurat nå driver jeg med faget “praktisk regnskapsføring”, som jo er litt morsomt i og med at jeg har jobbet i regnskapsfirma i mange år. Det er et helt nytt fag, som helt klart er en forbedring av undervisningen, for det gir mer praktisk erfaring. Eksamen er rett og slett å levere et reelt årsregnskap. 

 

Hvordan opplever du at Wepe har lagt tilrette for studiene dine? 

De har stilt veldig opp hele veien og det har aldri vært noe problem å ta fri på grunn av eksamen eller lesedager. Det har også vært noen pålagte oppmøtedager, som har vært digitale nå under corona. Det har ikke vært noe problem. Jeg har til og med fått fri med lønn noen dager. Det setter jeg veldig pris på. 

 

Det er ett år siden Norge stengte ned. Hvordan endret arbeidshverdagen seg for deg 12. mars i fjor? 

Da alt stengte og vi måtte ha hjemmeskole, var det ganske intenst. Jeg sto opp kl.6 og jobba til kl.7. Fikk opp yngstemann så han satt klar foran pcen og hjemmeskole klokka 8. Og så jobba jeg når han hadde pause. Slik gikk det slag i slag med hjemmekontor, studier og hjemmeskole gjennom hele dagen. Jeg var sjelden ferdig før i 20-21 tida om kvelden. 

Men siden sommeren har det vært litt mer normale tilstander. Jeg har hjemmekontor én til to dager i uka. Jeg savner selvfølgelig det sosiale ved jobben. Men arbeidsmessig går det fint. I forhold til kundene jeg følger opp, har jeg for det meste kunder som ikke er på Bjørkelangen. Så arbeidet har stort sett alltid i stor grad vært via digital oppfølging. 

 

Hva slags type person er du? 

Jeg er egentlig ganske introvert, og liker skogens ro. For vi er mye ute i skogen. Det var en av grunnene til at jeg kjøpte huset vi bor i. Det har vi tursti rett utenfor, og et tjern som ligger noen kilometer unna. 


Og det leder oss jo inn på hva du fyller fritiden din med?
Vel, jeg har jo to unger, så det tar jo tid. Men vi er som sagt glad i å være ute. Normalt pleier vi å dra på DnT-hyttene flere ganger i året. Det savner jeg nå under corona. Den yngste sønnen min har en stor svakhet for Spikertjernhytta i Nordmarka, så vi drar gjerne dit. Ellers har jeg kjærest, og har hatt det i mange år. Vi trives godt som “særboere”, og å være kjærester når vi har tid. Vi er begge lidenskapelig opptatt av whisky. Jeg er særlig svak for en god Speyside-whisky. Det største tapet under korona-nedstengingen er at whiskyfestivalen i sin normale form, ble avlyst. 

Ellers leser jeg mye, og så setter jeg veldig pris på å ha preppa skiløyper utenfor huset – det er jo det fantastiske med å bo i Trøgstad. Det er jo snø rett utenfor mitt eget hus.

Bjørg Eva Jondal Fjæran

Jobbet i Wepe siden: Juni 2018

Utdannelse: Helsefagarbeider, snart aut. regnskapsfører (Høgskolen i Innlandet)

Sivilstatus: 2 barn, kjæreste

Bosted: Trøgstad

Tittel i Wepe: Regnskapskonsulent

Tidligere jobber: Hjelpepleier på Trøgstadheimen og Mysen kommune, PG regnskap

Del artikkelen
Bloggen
to top

opp