Er du forberedt på ny arveavgift? Våre rådgivere kan hjelpe deg! Les mer

Miljøkonsulentene Jan og Ketil i Totalmiljø:

Forut for sin tid, med bærekraft- og miljøfokus

Kundehistorie   Av Wepe

På tidlig 2000-tallet skrev Ketil Fløgstad og Jan Vogt en masteroppgave om miljøregnskap innenfor varehandel på Norges miljø og biovitenskapelige universitet på Ås, og startet selskapet Totalmiljø AS. 20 år senere kan man se at de var forut for sin tid.

Totalmiljø AS med Ketil Fløgstad og Jan Vogt

Er du leder i næringslivet har du garantert hørt om at virksomhetene fremover må bli mer bærekraftig. En bærekraftig utvikling vil si en utvikling som tilfredsstiller behovene til menneskene som lever nå, uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å tilfredsstille sine behov. Enklere sagt handler det om å tenke over hvordan vi bruker ressursene vi har – for eksempel mennesker og tid –og at vi faktisk tar innover oss at kloden har en begrensning.

I 2001 var det ikke mange som hadde fokus på bærekraft. Ketil og Jan i Totalmiljø derimot, var tidlig ute med å tenke disse tankene, da de skrev en hovedoppgave om miljøregnskap på NMBU på Ås. De følgende 20 årene har gitt dem en krevende og spennende reise.

– Det var noen ganske tråe første år, forteller Ketil. – Det hente jo vi tenkte at vi kanskje bare «måtte skaffe oss en vanlig jobb». Men vi var standhaftige og hadde tro på at dette kom til å løsne. Og det gjorde det etter tre, fire år. Og ta tok det av, som det heter.

Vi treffer Ketil Fløgstad og Jan Vogt på videokonferanse, en av dem på vinterferie og den andre på hjemmekontor på Bjørkelangen.

Jan forklarer oss hva de egentlig jobber med:

Bærekraft i praksis

– I hovedsak hjelper vi virksomhetene til å forbedre sine miljøprestasjoner, først og fremst gjennom oppfølging av de som ønsker å bli Miljøfyrtårn. Miljøfyrtårn er et system for offentlige og private virksomheter som ønsker å dokumentere sin miljøinnsats.

Totalmiljø har passert 2000 virksomheter de har hjulpet med akkurat dette. I Aurskog-Høland har vi for eksempel åtte virksomheter registrert som Miljøfyrtårn.

Likevel er det jobben med å hjelpe større konsern, kommuner og fylkeskommuner som tar mesteparten av tiden deres.

– Jobben vår er å «oversette» hva bærekraft betyr for selskapet, samt å implementere miljøledelse, fortsetter Ketil. – Når man jobber med miljø og bærekraft for en stor bedrift, generer det alltid andre prosjekter. Virksomhetene får stadig et større krav om å dokumentere sitt klima- og miljøregnskap, og både offentlige og private virksomheter skal jo alle bli mer bærekraftig.

– Hovedarbeidet vårt er at vi hjelper kundene med å forbedre sitt miljø- og bærekraftsarbeid, fortsetter Jan. – Og vi ønsker å tilrettelegge og tilpasse dette konkret for kundene.

Man tenkte kanskje før at dette handlet om å sortere avfall i rett dunk. Men det handler om mye mer.

Hvilken reisevei har produktene fra underleverandøren din?

Tenk på hele verdikjeden

– For oss som ikke jobber med dette: Kan dere gi noen eksempler?

– Ja, vi kan ta byggebransjen som et eksempel, svarer Ketil. – Bygg står for omlag 40 prosent av klimagassutslippene i verden. I en sertifisering ser vi på det store bildet: hvordan byggematerialene er produsert, hvilken reisevei det har og hvilket CO2-avtrykk det gir. Hvordan kan en håndverker tenke om materialvalg og bruk av transport? Og selvsagt: Hva skjer med avfallet – og hvordan kan man kutte avfallet fra et byggeprosjekt og bli mer sirkulær?

– Bærekraft er jo i høyeste grad innovasjon, fortsetter Jan. – Det er denne veien det gå.

– Men er det ikke dyrt å bruke så mye tid og ressurser på miljøsertifisering eller å lage miljøregnskap?

– Mange av de vi jobber med sparer penger på disse prosessene, sier Ketil overbevisende. – Det skjer noe når man blir tvunget til å gå gjennom alle innkjøp, alt forbruk, alle prosesessene man er i. Da blir ledelsen bevisst og kan kombinere det å bli mer bærekraftig med å bli mer lønnsom.

– Jeg tror mange opplever disse prosessene som selvransakende, og at en daglig leder føler en større trygghet etter en slik prosess.

– Dette er fundamentet ditt for fremtiden, maner Ketil. – Alle bedrifter må ta dette inn over seg.

Ketil Fløgstad
– Mange av de vi jobber med sparer penger på disse prosessene, sier Ketil Fløgstad i Totalmiljø AS.

Wepe et naturlig valg

– Men Wepe, da? Hvorfor har dere valgt dem?

– Ja, hvorfor ble det Wepe som ble regnskaps­føreren vår?, spør Ketil seg selv. – Det handlet nok mye om lokasjonen, at både Wepe og jeg holder til på Bjørkelangen.

– Og de siste ti årene har det egentlig vært Jorun Hovind som er hovedgrunnen til at vi bruker Wepe som regnskapsfører, fortsetter Vogt. – Det er jo personen som man jobber mye med og som man overlater viktige ting til, som blir grunnen til at man er der man er. Så Wepe skal være fornøyd med å ha ei dame som Jorun i staben.

– Samarbeidet med Totalmiljø handler først og fremst om årsoppgjør og innberetning av arbeidsgiveravgift og moms, forteller Jorun Hovind. – Det er jo ikke et komplisert regnskap, men det er et hyggelig samarbeid med to karer som jobber med et veldig aktuelt tema.

På hvert sitt hjemmekontor

Totalmiljø lever selv etter bærekraftsboka, og er bevisst på sitt eget fotavtrykk. Det betyr blant annet at de lenge før pandemien holdt seg på hjemmekontorene på Bjørkelangen og i Son, og i størst mulig grad forsøkte erstatte fysiske møter med videokonferanser.

– Ja, for oss hadde ikke nedstengningen en så stor påvirkning, forklarer Jan.
– Men pandemien har gitt oss fordelen med at flere er flinkere til å bruke digitale møteformer, supplerer Ketil. – Vi vil reise minst mulig, og de siste to årene har tvunget alle kundene våre til å bli mer digitale.
 

Les også: Eiendomsforvalter i Oslo med regnskapsfører på Bjørkelangen

 
Og mer digitale skal de også bli selv. Blant annet med ny nettside og tilby kurs.

Fremover vil Ketil og Jan nemlig fokusere mer på kurs innen miljø- og bærekraft. Kurs som også kan tas hjemmefra – fra hjemmekontorene.

Og så er de spent på om de tør å bli flere i bedriften.

– Vi har jo snakket om det mange ganger, sier Ketil. – At vi kanskje burde blitt flere enn to. Men så er det jo det samme her som med oss og Jorun: At det er oss to kundene vil jobbe med. Så det kan jo hende det også er meg og Jan som er Totalmiljø når vi snakkes om 20 år …

Totalmiljø AS

  • Driftsinntekter 2021: 2,8 mill. kr
  • Stiftet: 2000
  • Ansatte: 2
Del artikkelen
Bloggen
to top

opp