Er du forberedt på ny arveavgift? Våre rådgivere kan hjelpe deg! Les mer

Får folk i arbeid

Kundehistorie   Av Wepe

Mens tiltaksbedriften Heia Vita hjelper folk inn i et meningsfullt arbeidsliv, kan de trygt stole på at Wepe håndterer regnskapet deres og bistår med rådgivning.

Et og annet hammerslag lyder fra verkstedet. Dunk. Dunk. Ellers er det overraskende stille. Vanligvis er det en jevn summing gjennom lokalene; duringen av fresemaskiner, tromlingen fra vaskeriet, knasing i plast- og metallemballasje, men akkurat nå er det lunch-tid på Heia Vita.

Faller utenfor

Inne i kantinerommet sitter et tjuetalls menn og kvinner i ulike aldre, med tallerkener og kaffekopper foran seg. Noen er her for å trene seg opp, slik at de en dag kan vende tilbake til arbeidslivet. Andre vil aldri kunne klare det, men har fått en jobb og et arbeidsfellesskap i disse lokalene.

-Heia Vita er en såkalt tiltaksbedrift eller attføringsbedrift. Vi opererer som tiltaksarrangør for NAV, men vi har også en kommersiell side, der vi leverer varer og tjenester til et marked, forklarer daglig leder Yngve Ausland.

Yngve Ausland har vært daglig leder i Heia Vita siden 2014. Noe av det som appellerer til ham med jobben er at han får drive kommersielt, samtidig som han gjør noe bra for andre.

Jobber for NAV

Av de totalt 36 arbeidsplassene på Heia Vita, er 18 forbeholdt såkalt Arbeidsforberedende trening (AFT) og 18 plasser for Varig tilrettelagt arbeid (VTA).

– De som er her på Arbeidsforberedende trening er her i maks 2 år.  De er bare ute av arbeidslivet en periode, for eksempel på grunn av helseplager. De kan ha gått på en smell og trenger hjelp til å komme tilbake. De som er her på Varig tilrettelagt arbeid, har vært igjennom en kartlegging, de er uføre, og har en ansettelse hos oss. Vi bidrar til at de får en god og meningsfull arbeidshverdag.

Multitasking

Ved Heia Vita kan de ansette få prøve seg på svært varierte arbeidsoppgaver. De skrur møbler for IKEA, vasker klær, jobber i snekkerverksted, driver transport- og kantinetjenester, og lagerdrift, for å nevne noe. De største kundene deres er naboene i Fet Næringspark; Infinitum og Veolia Pet, som trenger hjelp til gjenvinning av glass, plast og metall. De sorterer også klær for Würth og festemateriell for Unilamp.

-Det er viktig at det vi gjør er så nært et vanlig arbeidsliv som mulig. Bedrifter som dette kan ofte være litt sånn «aktivitetssenter», der man lager noen julekuler og dypper litt lys. Da jeg begynte her, ville jeg få inn en forretningsforståelse. Jeg ville få til en vekst, men ville ikke at vi skulle regne vekst i offentlige refusjoner, men at vi skulle skape egen vekst, skaffe flere bein å stå på, øke inntjeningen og gå med overskudd, sier Ausland.

I snekkerverkstedet ved Heia Vita forbereder man seg til jul. Produktene vil blant annet bli solgt på et julemarked de planlegger å holde i løpet av desember.

Driver kommersielt

Han har nå vært i jobben siden 2014. Inntil da hadde han arbeidet både i offentlig og privat virksomhet, og hadde blant annet jobbet i Skatteetaten og Schibsted.

-Jeg syntes det var spennende at Heia Vita var litt business, kombinert med sosialfaglig arbeid. Det står i vedtektene at vi skal levere varer og tjenester i et marked, det er kommersielt. Og det var kjempeallright å møte mennesker med ulike utfordringer, og samtidig motivere og effektivisere.

Får hjelp av Wepe

Til dette har han fått god hjelp fra rådgiverne i Wepe. Da arbeidet med Heia Vita allerede før han begynte der selv.

– Da jeg kom inn, lå avtalen der. I starten syntes jeg det var lit tungvint, men så har vi hatt en fin utvikling for å effektivisere sammen. Før var alt manuelt, man kjørte med konvolutter med bilag ut til Bjørkelangen og rapporteringen var veldig dårlig. Nå går alt online og vi bruker PowerOffice. Jeg logger meg bare inn og ser hvordan ting ligger an. Alle bilag, hele regnskapssystemet, alt går elektronisk.

Wepe bistår Heia Vita hovedsakelig med regnskap og lønn, men også med rådgivning. Blant annet trengte Ausland for en tid tilbake hjelp til å sette opp datterselskapet Heia Vita kommunale tjenester AS, for lettere å betjene eierkommunen.

-Samarbeidet fungerer veldig bra. Vi er avhengige av at det er et bra team på Wepe og det er det nå. Vi får hjelp fra Helene Lie og Mona Harsem. Vi har kontakt flere ganger i uken. Vi er godt fornøyde. Det fungerer bra altså, det gjør det, sier han.

Holdt på å bli rusk

Ausland gir en omvisning i de svære lokalene. Heia Vita disponerer 1000 kvadratmeter her og en ekstra lagerhall på 9000 til. Det er rom etter rom med arbeidsbenker, maskiner og smilende mennesker som arbeider og småprater. Ved et av bordene sitter Jan Henrik Wagner. Han er ikke i slekt med komponisten, tror han, men er en aktiv musiker og turnerer de lokale pubene med gitaren sin når han ikke er på jobb. I dag sitter han bøyd over en svart boks; en kontakt med utelys, som trenger nye pakninger for å tåle det norske klimaet. Firmaet som produserer dem, har sendt over 1650 slike.

– En typisk arbeidsdag for meg er å skru sammen slike enheter og tilpasse dem slik som firmaene ønsker, sier Wagner. – Jeg var jo helt ufør og holdt på å bli rusk av å sitte hjemme.

Fikk MS som ung

Jan Henrik har hatt MS siden han var 20 år gammel. Den gang var han en aktiv fyr, som var glad i fisketurer og friluftsliv. Han jobbet som servicetekniker for AEG og hadde en tung, fysisk jobb med å reparere hvitevarer. Sakte, men sikkert merket han at kroppen ikke klarte å bære ham lenger.

-Å komme hit har betydd kjempe mye. Nå kommer jeg meg ut, er sosial og føler at jeg er til nytte. Og jeg elsker å fikse, skru og reparere. Det viktigste er følelsen av å ha utført en jobb, man føler at man har gjort noe når man kommer hjem for dagen. Da har man lov til å være sliten. Hadde jeg bare sittet hjemme hadde det vært skrekk og gru! Jeg spiller mye og musikken har reddet meg, men jobben her er helt kule!

Vil videre

Ausland har store planer for Heia Vita og de ansatte der. I tiden som kommer vil han at de skal vokse ytterligere, gå inn i flere virksomhetsområder og få enda flere bein å stå på. Foruten de 36 plassene, har han 13 ordinært ansatte som fungerer som veiledere og jobbkonsulenter, for å få folk ut i arbeidslivet og for å få inn relevante oppdrag.

-Det gjør det tilfredsstillende å jobbe her når man opplever menneskelige suksesshistorier. Man ser noen som virkelig kommer seg opp og frem og får et nytt liv, noen som man trodde var dømt nord og ned. Det er mye av drivkraften. Man kan leve lenge på det, sier Ausland.

Heia Vita

Etablert i 2008

Holder til i Fet Næringspark

Tilbyr 18 AFT-plasser og 18 VTA-plasser

 

Del artikkelen
Bloggen
to top

opp